Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Watersnoodramp van 1953 : onthulling stroomgatensteen in Zierikzee - blijvende herinnering

Zeeland

De Watersnoodramp is onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en nu kan iedereen met een blik zien hoe het was met deze stroomgatensteen in Zierikzee.
De steen werd onthult door initiatiefnemer Koos Hage & Jacqueline van Burg, wethouder cultuur gemeente Schouwen-Duiveland.

Op de grote zwarte steen is een plattegrond gegraveerd van Schouwen-Duiveland met daarop de stroomgaten waardoor het water binnen kwam tijdens de ramp.

De bevolking praat nog steeds in termen van “voor” en “na” als het over de Watersnoodramp gaat in Zeeland. Koos Hage, de initiatiefnemer en zelf een overlevende van de ramp wou een blijvende waarschuwing creëren aan deze dramatisch nacht en de gevolgen ervan.
De steen vormt het sluitstuk van zijn project rond de 96 stroomgaten, die het water in de bewuste stormnacht van 1 februari 1953 sloeg in de Zuidwestelijke Delta.

 

Koos Hages eigen verhaal
Als overlevende is zijn eigen familiedrama, naast dat van velen te horen en te zien in het interactieve Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Het Boek ‘De Atlas van Zeeland’
Toen kwam het boek in 2015, waarin Koos Hage in detail beschrijft hoe het water de 96 bressen sloeg, die na de ramp het moeilijkst te dichten waren omdat ze onder het Gemiddeld Laagwaterpeil (GLW) lagen en het water er met het tij steeds in en uit liep.

Basalten zuilen herdenkingsroute
Ter gelegenheid van de 75 jarige herdenking van de watersnoodramp is gestart met de bouw van een herdenkingsroute: 75 centimeter hoge basalten zuilen komen op elk van de 96 plekken, waar de dijken het begaven, te staan. Omdat van de doorbraken uit ’53 op de huidige dijken niets meer te zien is zullen ze een tastbare herinnering vormen met op elke paal de gegraveerde datum waarop de dijk gerepareerd is en de stroomrichting van het water toen de dijk doorbrak.
Zo leest men op zuil voor het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk dat de dijk pas weer gedicht kon worden om 4 minuten voor middernacht op 6 november 1953, 9 maand na de ramp!

Willy Ysewijn, Journalist.

Zeeland

Deel dit artikel